Læder som materiale

Læder er et helt igennem fantastisk naturligt produkt, der foruden det lækre og luksuriøse look er kendetegnet ved en utrolig komfort, holdbarhed og modstandsdygtighed overfor slid og slitage. Derfor er læder også et materiale, der er utroligt velegnet til tasker, som netop skal kunne holde til en hel del, eftersom de ofte bruges på daglig basis. En lædertaske er på denne måde en investering, som du kan have glæde af i mange år. Læder af høj kvalitet, som er velplejet, bliver smukkere med tiden, og den helt særlige patina, der udvikles, er en af de absolutte kvaliteter ved dette enestående naturlige materiale.

typer af læder

Der findes mange forskellige typer af læder, alt afhængig af, hvordan man behandler læderet under bearbejdningsprocessen. Forskellige måder at behandle læderets overflade på giver forskellige effekter og kvaliteter, og valget af lædertype er således afgørende for en taskes look og funktionalitet, og naturligvis for hvordan den bedst plejes og vedligeholdes.

Fuldkornet læder, også kaldes full grain leather, er den øverste del af skindet, hvor fibrene er allermest kompakte. Denne type læder er af den absolut bedste kvalitet, og den er kendetegnet ved en utrolig holdbarhed og modstandsdygtighed overfor slitage og fugt. Læderets overflade er ikke ”korrigeret” på nogen måde, og det betyder, at det naturlige mønster i fibrene står fuldt frem. Derfor vil små uregelmæssigheder på skindet også være synlige, men dette skal udelukkende ses som et kvalitetstegn og det, der giver læderet som naturligt materiale sin helt særlige egenart og sine helt specielle karakteristika. Fuldkornet læder findes både meget blødt og med en lidt hårdere struktur, og valget af dette afhænger af, hvilket look og hvilken funktionalitet i tasken, man ønsker at opnå. Det bruges til mange forskellige typer af tasker, fra de helt store rejsetasker til mindre håndtasker.

Glat læder, også kaldet Mirage leather, er en lædertype, der er kendetegnet ved en meget glat struktur og et ensartet look, der er opnået ved en særlig forarbejdningsteknik, hvor læderets overflade påføres et særligt tryk og dernæst en behandling med voks. Denne lædertype bruges specielt til dame håndtasker.

Saffiano læder minder meget om glat læder, og det er på samme måde overflade- og voksbehandlet. Det særlige karakteristika er den skraverede struktur, der gør læderet meget modstandsdygtigt overfor ridser.

Hammered læder er som navnet antyder en type af læder, der er karakteriseret ved en fuldt ud præget overflade, hvor de naturlige fibre i skindet ikke længere ses. Prægningen giver mulighed for at lave forskellige mønstre og look, og læderet bruges særligt til dametasker.

Ruskind er undersiden af skindet, og det har et helt særligt ru udseende. Når skindet splittes op og den øverste del bruges til de forskellige ovenstående lædertyper, står ruskindet tilbage og behandles nu med voks. Ruskind er mindre holdbart og mere sart end de øvrige lædertyper, men dets helt specielle look er utroligt smukt og meget populært til mange typer tasker.

Aged effect læder er en ruskindstype, der er præget på en særlig måde, så et flot rustikt og patineret look fremstår.

Farvning af læder

De mange smukke farver, læder kan have, er et resultat af farvningsprocessen, der enten kan være naturlig/organisk eller kemisk. På alle italienske lædertasker fra La Casa Italiana og Tuscany Leather benyttes udelukkende vegetabilsk farvning, der benytter naturlige farver fra planter og bark mm. Denne farvningsproces kræver langt mere tid og håndværksmæssig kunnen end kemisk farvet læder, og det er således et absolut højkvalitetsprodukt, der desuden også er mere skånsomt i forhold til naturen og miljøet.

Hvordan plejer man lædertasker?

Imprægnering

Fordi læder er et naturligt materiale, har det brug for pleje og vedligeholdelse, og hvis du følger disse enkle retningslinjer, vil din lædertaske vedblive med at være flot og modstandsdygtig overfor slitage i mange, mange år. Læderet, som bruges til vores lædertasker, er forbehandlet, men ligesom med lædersko og støvler, har lædertasker brug for imprægnering for at opnå ekstra modstandsdygtighed overfor specielt vand. Hvis du bruger din taske hver dag udendørs og i al slags vejr, er dette ekstra vigtigt. Vær dog opmærksom på, at en lædertaske aldrig bliver helt vandtæt, sådan som syntetisk materiale, så derfor bør du holde den væk fra vand i det omfang, som det er muligt.

Rengøring af lædertasker

Det er vigtigt for lædertaskens udseende, at den holdes ren. Det er en god idé at holde den fri for støv, og til alle vores lædertasker medfølger altid en støvpose, som tasken optimalt kan opbevares i, når du ikke bruger den. Det er ikke altid så praktisk i det daglige, og som alternativ kan du være opmærksom på at aftørre tasken med jævne mellemrum med en tør blød klud. For at fjerne decideret snavs er det bedst at rense tasken med en blød børste med naturlige hår.

Hvis du har fået en plet på din taske, kan du forsøge at fjerne den med en hårdt opvredet klud. Vær dog opmærksom på ikke at gnide for hårdt på tasken. Vand og væske kan give skjolder, som ofte vil forsvinde med tiden. Jo bedre tasken er plejet med imprægnering og læderfedt, jo bedre vil dens modstandsdygtighed overfor pletter, vand og snavs være.

Pleje med læderfedt

Læderfedt eller læderbalsam bruges for at undgå, at lædertasken tørrer ud og begynder at sprække. Det er også med til at bevare modstandsdygtigheden overfor vand og snavs. Læderfedt påføres lædertasken med en blød klud eller en børste med naturlige hår, og det fordeles jævnt ud over hele overfladen. Efter at du har ladet det virke i nogle minutter, tørrer du efter og polerer overfladen op. Hvor ofte dette bør gøres, afhænger af, hvor meget du bruger tasken og under hvilke forhold. En lædertaske, der bruges dagligt udenfor, har af gode grunde brug for læderfedt oftere end en taske, der bruges sjældnere. Behandling et par gange om året vil under alle omstændigheder være en god idé, og man kan så vurdere, om man bør gøre det oftere, hvis tasken bruges meget.

Valg af plejeprodukter til læder

Der fås mange forskellige plejeprodukter til læder, og La Casa Italiana sælger selvfølgelig også et læderplejesæt fra producenten af vores lædertasker, Tuscany Leather. I dette sæt får du alt, hvad der er nødvendigt, for at pleje din lædertaske på den bedste måde. Det indeholder naturligvis imprægneringsspray, rensende lædercreme, læderbalsam samt en børste med naturlige hår og en bomuldsklud.

Du er altid meget velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for råd ang. læderpleje af din italienske lædertaske.